Het resultaat

Ongeveer drie weken na je screeningsmammografie krijg je een brief met het resultaat. Ook de arts die je bij het onderzoek hebt opgegeven, ontvangt het resultaat.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Er werd geen afwijking vastgesteld. Over twee jaar krijg je een nieuwe uitnodiging.
  • Er werd een afwijking vastgesteld. Bijkomend onderzoek is vereist.

 

Schema Screening
Hoe betrouwbaar is mijn resultaat?

Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid. De strenge kwaliteitseisen van het bevolkingsonderzoek staan wel borg voor de hoogst mogelijke zekerheid. De overgrote meerderheid van de resultaten is correct.

Aandachtspunten:

  • Ook al heb je een niet-afwijkende screeningsmammografie (er is dus geen bijkomend onderzoek nodig), toch moet je waakzaam blijven. Het is niet uitgesloten dat je toch borstkanker hebt. Stap naar je arts als je een verandering opmerkt aan je borst: een knobbeltje, verkleuring van de huid, een kuiltje, een tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel.  
  • Je kunt ook borstkanker krijgen in de periode tussen twee screeningsmammografieën.
  • Een afwijking betekent niet noodzakelijk dat je borstkanker hebt. Het is mogelijk dat bijkomend onderzoek uitwijst dat er niets aan de hand is.  

  • Het bijkomend onderzoek is uiterst betrouwbaar. Maar ook als volgens dat onderzoek alles oké is, is het niet volledig uitgesloten dat je toch borstkanker hebt. Blijf waakzaam en contacteer je arts als je een verandering opmerkt: een knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel.