Bevolkingsonderzoek

Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt.

Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

De maand oktober is de internationale maand in de strijd tegen borstkanker. Klik hier voor alle informatie over de campagne van de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing.

Wil je meer weten over het Vlaams beleid bevolkingsonderzoek? Raadpleeg dan www.zorg-en-gezondheid.be/bevolkingsonderzoek

Deelnemen of niet?

Deelname aan dit bevolkingsonderzoek is niet aangewezen:

  • Als je al voor borstkanker in behandeling bent.
  • Als je de voorbije tien jaar de diagnose borstkanker kreeg.
  • Als je de voorbije twee jaar al een mammografie liet nemen.

Vraag eerst advies aan je arts:

  • Als je een verandering opmerkt aan je borst: knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel.
  • Als je een sterk verhoogd risico op borstkanker hebt: meerdere vrouwen in je naaste familie (grootmoeders, moeder, zussen of dochters) kregen borstkanker.
UITNODIGING

Selecteer hier je geboortejaar om na te gaan of je zal uitgenodigd worden voor dit onderzoek en wanneer je deze uitnodiging zal ontvangen.

Je ontvangt normaal gezien elke twee jaar een persoonlijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing.

Lees hier verder.

Je behoort nog niet tot de doelgroep.

Lees hier verder.

Je behoort niet meer tot de doelgroep.

Lees hier verder.

Je wordt dit jaar 50. Je zal normaal gezien voor het eerst een persoonlijke uitnodiging ontvangen van het Centrum voor Kankeropsporing. Woon je in een gemeente waar een mammobiel komt? Dan is het mogelijk dat je in 2022 voor het eerst wordt uitgenodigd.

Lees hier verder.

NIET DEELNEMEN

Klik hier indien je niet wilt deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker.