Hoe betrouwbaar is mijn resultaat?

Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid. De strenge kwaliteitseisen van het bevolkingsonderzoek staan wel borg voor de hoogst mogelijke zekerheid. De overgrote meerderheid van de resultaten is correct.

Aandachtspunten:

  • Ook als bij jou geen afwijking werd gevonden, moet je waakzaam blijven. Het is niet uitgesloten dat je toch borstkanker hebt. Stap naar je arts als je een verandering opmerkt aan een borst: een knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel.
  • Je kunt ook borstkanker krijgen in de periode tussen twee screeningsmammografie√ęn.
  • Een afwijking betekent niet noodzakelijk dat je borstkanker hebt. Het is mogelijk dat bijkomend onderzoek uitwijst dat er niets aan de hand is.
  • Het bijkomend onderzoek is uiterst betrouwbaar. Maar ook als volgens dat onderzoek alles ok√© is, is het niet volledig uitgesloten dat je toch borstkanker hebt. Blijf waakzaam en contacteer je arts als je een verandering opmerkt: een knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel.